Zwyczaje świąteczne – wersja tekstowa prezentacji
Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Filipowie serdecznie zaprasza do zapoznania się z wersją tekstową prezentacji dotyczącej zwyczajów świątecznych w Polsce.
Slajd 1:
Zwyczaje świąteczne
Slajd 2:
Adwent
Jest to okres przypominający oczekiwanie na powtórne przyjście Jezusa Chrystusa.
Na adwent składają się cztery niedziele adwentowe, w pierwszą z nich rozpoczyna się w Kościołach chrześcijańskich rok liturgiczny. W ten czas katolicy mają uświadomić sobie, że oczekują na przyjście Jezusa. W czasie adwentu dominuje kolor fioletowy, którym nakrywa się ołtarz w Kościołach ewangelickich.
Slajd 3:
Sianko pod obrusem
Sianko, które kładziemy pod obrus ma symbolizować ubóstwo w jakim przyszedł na świat Jezus Chrystus oraz skromność. Jest to symbol żłobka.
Slajd 4:
Dzielenie się opłatkiem
Opłatek wigilijny jest symbolem przebaczenia i pojednania, znakiem miłości i przyjaźni. Dzielimy się nim na początku wieczerzy wigilijnej. Wyraża to chęć bycia razem.
Kolację wigilijną zaczynamy od modlitwy Ojcze Nasz.
Slajd 5:
Dodatkowe nakrycie stołu wigilijnego
Na stole wigilijnym ustawia się o jeden talerz więcej, niż jest wszystkich uczestników kolacji. Ma symbolizować to otwartość na zagubionego wędrowca.
Kiedyś dodatkowe nakrycie zostawiało się dla zmarłych.
Slajd 6:
Świeca wigilijna
Wigilia to również dzień związany ze świecami. Symbolizują one oczyszczenie oraz zawarcie przymierza z Bogiem.
W Polsce przy wigilijnym stole zapalamy świecę Caritas czyli Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom.
Slajd 7:
Choinka
Choinka to pierwsza rzecz, która kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Duże, piękne, świecące drzewko z ozdobami, tworzące świąteczną atmosferę.
W wielu kulturach drzewo, zwłaszcza iglaste, jest uważane za symbol życia i odradzania się. Dlatego bardzo szybko stały się popularne w Niemczech.
Slajd 8:
12 potraw wigilijnych
Na wigilijny stół stawia się 12 potraw, ponieważ ta liczba oznaczała naszym przodkom bogactwo. Dwunastka kojarzy się również z liczbą apostołów, którzy zasiedli do ostatniej wieczerzy z Jezusem.
Slajd 9:
12 potraw – symbolika
Barszcz czerwony z uszkami – wigilia zaczyna się tą tradycyjną zupą. Ma ona bogatą symbolikę, ponieważ ma zapewniać domownikom urodę oraz długowieczność.
Śledzie, karp- W symbolice ludowej ryby były symbolem płodności i rodzącego się życia. Zjedzenie ryby podczas kolacji wigilijnej było gwarancją zdrowia oraz dostatku.
Na wigilijnym stole bardzo popularny jest śledź i karp.
Slajd 10:
Kapusta wigilijna – podawana jest na wiele sposobów.
Według wierzeń kapusta zawiera życiodajną siłę.
Kompot z suszu – gruszki miały zapewniać długowieczność, jabłka dawać miłość i zdrowie a suszone śliwki odstraszały złe moce.
Pierogi z kapustą i grzybami – Według tradycji grzyby posiadały magiczną moc.
Zupa grzybowa – Według wierzeń grzyby symbolizowały siłę i zdrowie. Ich spożywanie miało zapewnić szczęście i dostatek.
Slajd 11:
Kluski z makiem – mak przynosi bogactwo, dlatego ważnymi potrawami na stole wigilijnym jest kutia, kluski z makiem czy makowiec.
Piernik – kojarzył się z wyższym statusem społecznym oraz symbolizował dobrobyt.
Makowiec – to ciasto jest łącznikiem świata żywych i zmarłych.
Chleb – chleb powszedni jest symbolem dobrobytu, pomyślności i mądrości życiowej. Zwiastuje przyjaźń i gościnność.
Jest symbolem wspólnoty.
Slajd 12:
Pasterka
Uroczysta msza odprawiana w nocy z 24 na 25 grudnia, jako druga z liturgicznej uroczystości Bożego Narodzenia. Pasterka upamiętnia oczekiwanie i modlitwę pasterzy zmierzających do Betlejem.
W Polsce jest jedną z najważniejszych świątecznych tradycji.