Zwyczaje świąteczne – wersja tekstowa prezentacji

Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Filipowie serdecznie zaprasza do zapoznania się z wersją tekstową prezentacji dotyczącej zwyczajów świątecznych w Polsce. 

Slajd 1:

Zwyczaje świąteczne 

Slajd 2:

Adwent

Jest to okres przypominający oczekiwanie na powtórne przyjście Jezusa Chrystusa.

Na adwent składają się cztery niedziele adwentowe, w pierwszą z nich rozpoczyna się w Kościołach chrześcijańskich rok liturgiczny. W ten czas katolicy mają uświadomić sobie, że oczekują na przyjście Jezusa. W czasie adwentu dominuje kolor fioletowy, którym nakrywa się ołtarz w Kościołach ewangelickich.

Slajd 3:

Sianko pod obrusem

Sianko, które kładziemy pod obrus ma symbolizować ubóstwo w jakim przyszedł na świat Jezus Chrystus oraz skromność. Jest to symbol żłobka.

Slajd 4:

Dzielenie się opłatkiem

Opłatek wigilijny jest symbolem przebaczenia i pojednania, znakiem miłości i przyjaźni. Dzielimy się nim na początku wieczerzy wigilijnej. Wyraża to chęć bycia razem.

Kolację wigilijną zaczynamy od modlitwy Ojcze Nasz.

Slajd 5:

Dodatkowe nakrycie stołu wigilijnego

Na stole wigilijnym ustawia się o jeden talerz więcej, niż jest wszystkich uczestników kolacji. Ma symbolizować to otwartość na zagubionego wędrowca.

Kiedyś dodatkowe nakrycie zostawiało się dla zmarłych.

Slajd 6:

Świeca wigilijna

Wigilia to również dzień związany ze świecami. Symbolizują one oczyszczenie oraz zawarcie przymierza z Bogiem.

W Polsce przy wigilijnym stole zapalamy świecę Caritas czyli Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom.

Slajd 7:

Choinka

Choinka to pierwsza rzecz, która kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Duże, piękne, świecące drzewko z ozdobami, tworzące świąteczną atmosferę.

W wielu kulturach drzewo, zwłaszcza iglaste, jest uważane za symbol życia i odradzania się. Dlatego bardzo szybko stały się popularne w Niemczech.

Slajd 8:

12 potraw wigilijnych

Na wigilijny stół stawia się 12 potraw, ponieważ ta liczba oznaczała naszym przodkom bogactwo. Dwunastka kojarzy się również z liczbą apostołów, którzy zasiedli do ostatniej wieczerzy z Jezusem.

Slajd 9:

12 potraw – symbolika

Barszcz czerwony z uszkami – wigilia zaczyna się tą tradycyjną zupą. Ma ona bogatą symbolikę, ponieważ ma zapewniać domownikom urodę oraz długowieczność.

Śledzie, karp- W symbolice ludowej ryby były symbolem płodności i rodzącego się życia. Zjedzenie ryby podczas kolacji wigilijnej było gwarancją zdrowia oraz dostatku.

Na wigilijnym stole bardzo popularny jest śledź i karp.

Slajd 10:

Kapusta wigilijna – podawana jest na wiele sposobów.

Według wierzeń kapusta zawiera życiodajną siłę.

Kompot z suszu – gruszki miały zapewniać długowieczność, jabłka dawać miłość i zdrowie a suszone śliwki odstraszały złe moce.

Pierogi z kapustą i grzybami – Według tradycji grzyby posiadały magiczną moc.

Zupa grzybowa – Według wierzeń grzyby symbolizowały siłę i zdrowie. Ich spożywanie miało zapewnić szczęście i dostatek.

Slajd 11:

Kluski z makiem – mak przynosi bogactwo, dlatego ważnymi potrawami na stole wigilijnym jest kutia, kluski z makiem czy makowiec.

Piernik – kojarzył się z wyższym statusem społecznym oraz symbolizował dobrobyt.

Makowiec – to ciasto jest łącznikiem świata żywych i zmarłych.

Chleb – chleb powszedni jest symbolem dobrobytu, pomyślności i mądrości życiowej. Zwiastuje przyjaźń i gościnność.

Jest symbolem wspólnoty.

Slajd 12:

Pasterka

Uroczysta msza odprawiana w nocy z 24 na 25 grudnia, jako druga z liturgicznej uroczystości Bożego Narodzenia. Pasterka upamiętnia oczekiwanie i modlitwę pasterzy zmierzających do Betlejem.

W Polsce jest jedną z najważniejszych świątecznych tradycji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *